hits

SARM er fremtiden

Martina Moter Erichsen
Martina Moter Erichsen - "SARM er fremtiden" (Haugesund, 27.10.2017)

 

Det er ikke ofte at SARM får omtale i materiale som produseres av Legeforeningen og Antidoping Norge. I slutten av oktober 2017 ble det imidlertid avholdt et emnekurs i endokrinologi i Haugesund. I temaet "Om bruk og misbruk av anabole steroider" ble SARM nevnt på side 32 (av totalt 41 sider) i en PowerPoint-presentasjon som tok ca. 30 minutter. Presentasjon ble gjennomført av overlege Martina Moter Erichsen (57 år) som er spesialist i endokrinologi, indremedisin og immunologi og transfusjonsmedisin ved Haukeland Universitetssykehus. Informasjon om SARM i presentasjonen var som følgende:

"Fremtiden: SARM (Selective Androgen Receptor Modulators).

  • Idealet er ennå ikke utviklet, men vil være en substans med anabole effekter - uten den androgene komponenten. Til medisinsk bruk.
  • Enobosarm ((2S)-3-(4-cyanophenoxy)-N-[4 -cyano-3-(trifluoromethyl)phenyl]-2-hydroxy-2-methylpropanamide) kjent som Ostarine, GTx-024 og MK-2866.
  • Syklisten Nikita Novikov (Russland) ble suspendert pr. 15. juli 2013 på grunn av positiv dopingtest for Ostarine. Senere ble det flere positive dopingprøver hos kvinner og menn."

 

Databasen til USADA viser at det er 20 tilfeller av utestengelser som følge av Ostarine i de siste 4 årene. Det har vært en betydelig økning fra 1 i 2014, 1 i 2015, 5 i 2016 til 14 i 2017. Sanksjonene er fra 9 måneder til 8 år, men det gir et misvisende bilde siden det er sanksjoner som har flere substanser og det er sanksjoner for gjentakelse. Kayle LeoGrande (syklist, 40 år, USA) har "verdensrekord" i antall SARM i en enkelt dopingprøve. Det ble foretatt identifisering av hele 6 ulovlige SARM-substanser i dopingprøven, dvs. en imponerende sammensetning av GW-501516 (Cardarine, GW-1516), Ostarine (MK-2866), MK-677 (Nutrobal, Ibutamoren), RAD-140 (Testolone), LGD-4033 (Anabolicum) og S-4 (Andarine). Kayle LeoGrande ble pr. 28.08.2017 dømt til 8 års utestengelse av USADA som er maksimumsstraff.

Martina Moter Erichsen mener at produsentenes ønskemål er å syntetisere et anabolt og androgent steroid som er umulig å spore samt å øke den anabole virkningen og redusere den androgene virkningen.

Det ble nevnt at brukere av dopingmidler lider av dysmorfofobi (Body Dysmorphie Disorder, BDD) som er en psykiatrisk lidelse som preges av overopptatthet av (eller unormal interesse for) feil og mangler ved eget utseende. Dette er en psykiatrisk diagnose i USA, men ikke i Norge. Tilstanden har derfor vært lite omtalt og blir ofte ikke oppdaget. Livsstilen er "trening, spising og doping" for slike personer ifølge Martina Moter Erichsen. Om hun glemte "soving" eller mener at manglende søvn er bivirkning ved bruk av doping er usikkert. Det antas at dysmorfofobi kan bli et negativt uttykk som media kan benytte om dopingbrukere (dvs. som tillegg til de sedvanlige beskrivelsene om aggressivitet, temperament og manglende impulskontroll).

Omfanget for bruk av anabole sterioder er på 2,6 % i Norge (fordelt på 2,9 % for menn og 1 % for kvinner), men noe høyere for den yngre delen av befolkningen (ca. 5 - 10 % av unge menn på mellom 16 og 20 år). Gjennomsnittstallet på 2,6 % for landet synes å være basert på en eldre undersøkelse ved fremmøte til sesjon (utvalg på 5 000 personer, 85 % menn og 15 % kvinner) i 2008 (dvs. for 9 år siden). Jeg tenkte at personer som møter til sesjon representerer den yngre delen av befolkningen, men Martina Moter Erichsen velger å bruke en annen kildehenvisning (Stavanger kommune, Uteseksjonen 2012) som "dokumentasjon" på at bruken er høyere for unge menn enn gjennomsnittet i landet.

Brukerne av dopingmidler har fokus på muskelhypertrofi, økning av muskelstyrken og reduksjon av restitusjonstiden. Statistikk fra Google viser at 186 000 har søkt på "kjøpe steroider på nett" og Martina Moter Erichsen mener at internett er markedsplass for omsetning av dopingmidler. Det burde ikke være overraskende eller sjokkerende. Er det varer eller tjenester som ikke kan kjøpes på internett i 2017?

Listen med de "mest brukte dopingmidler" for kvinner var omfattende med følgende preparater: Stanozolol (Winstrol, Winny, melk), Oxandrolon (Anavar), Metenolone (Primobolan), Metandrostenolon (Dianabol, russere, thai-russere), Estandron (blanding av østradiol og testosteron), Nandrolon (Deca Durabolin, Dynabolan), Clenbuterol (ikke et hormon, beta2 stimulator) og Efedrin (ikke et hormon).

Listen til Martina Moter Erichsen synes å være hentet fra artikkel på sterioder.net og er helt identisk med den gamle websiden som ble sist oppdatert i 2011 (dvs. for 6 år siden). Artikkelen har samtidig kildehenvisning til publikasjonen World Anabolic Review fra 1996 (dvs. for 21 år siden). Jeg antar at topplisten har forandret seg i nyere tid. Jeg kan ikke huske å ha sett Estandron på salgslister i Norge. "Melk" var forøvrig en litt gøyal betegnelse på Winstrol. Det antas å være ampullene med flytende væske det vises til. Winstrol er imidlertid mest tilgjengelig som tabletter i Norge.

De "øvrige " preparatene som nevnes (og som dermed antas å være uegnet for kvinner) er følgende: Boldenon (Equipoise), Trenbolon (Parabolan), Drostanolon (Dromostanolone, Drolban, Masteron) samt ulike typer testosteronestere som testosteron propionate (hurtig), testosteron cypionate (mellom- og langtidsvirkende) og testosteron enanthate (langtidsvirkende). Det virker som Martina Moter Erichsen glemte kjente preparater som Turinabol, Anadrol, Sustanol mfl. i opplistingen.

Prestasjonen ble avsluttet med at fokuset fremover er "å øke kunnskap hos legene". Det er litt påfallende når Martina Moter Erichsen henter informasjon til presentasjonen fra gamle artikler fra 1990-tallet, men samtidig er det positivt at hun har oppdaget SARM (som har vært på dopinglisten til idretten siden 2008). Det er ikke mange leger i Norge som har kjennskap til SARM.

Prestasjonen var for øvrig preget av omfattende bruk av illustrasjonsbilder som motivasjonsbilder fra fitness, Superman, Shrek, Arnold Schwarzenegger, Lance Armstrong, Gutten i Speilet (Tord Grimstad), Sylvester Stallone og Borat Sagdijev (fiktiv person spilt av Sacha Baron Cohen). Det siste bildet av "Borat" var med henvisning til at idealer forandrer seg og er skiftende, men det avslører også hvilke preferanser Martina Moter Erichsen har.

"Om bruk og misbruk av anabole steroider": Les hele presentasjonen her!

2 kommentarer

Emil

27.11.2017 kl.00:56

Lurer på hvor du kjøper SARMENE dine og hvordan man kan merke om de faktisk funker, går på MK 2866 for øyeblikket og vil ikke påstå jeg opplever noe annet enn placebo for øyeblikket. Har gått på det i to uker nå.

Anahera

27.11.2017 kl.08:57

Emil: SARM må kjøpes i Norge siden det ikke er tillatt med innførsel/import av ikke-godkjente legemidler. SARM har begrenset med androgene bivirkninger, men samtidig er de anabole effektene noe avgrenset. Du må ikke ha for høye forventninger og det er egentlig vanskelig å merke forskjell. Jeg har fokus på de anbefalte doseringene og i flere prosjekter har det vært vurderinger om underdosering eller manglende virkestoffer i preparatene. Ostarine (MK-2866) var imidlertid det prosjektet hvor det var best effekter på styrken (dosering på 25 mg ed). Det var uendret muskelmasse og svak reduksjon av kroppsfett, men sammen med økning i styrken (ca. 8 % i baseøvelsene) var dette positivt. Det antas å være mereffekter sammenlignet med "ren trening". Jeg merket positive effekter på treningsøktene etter ca. 10 til 14 dager. I perioden etter dette var det en jevn og stabil fremgang med økt vektbelastning og flere repetisjoner frem til den siste uken. Det var ingen dramatiske endringer, men små justeringer i positiv retning og litt bedre prestasjoner på treningsøktene gjennom hele perioden på 8 uker.

Skriv en ny kommentar

Anahera

Anahera

41, Utlandet

I am quiet, systematic and technical nature and a clever, inventive mind, attentive to detail. I like to finish what I start without interruptions and also to have everything in its place and properly organized. I am inclined to be quiet, reserved, patient and conservative, preferring to test and prove everything to my own satisfaction before committing myself. I take life seriously and can be easily and deeply hurt and go into moods which can be quite extreme at times, causing turmoil and unhappiness. I find it difficult to join in light conversation with those with whom I am not well acquainted. I could feel quite alone and uncommunicative. My limited verbal expression (except with those involved in my field of interest) makes it difficult for me to communicate my deeper thoughts even to those closest to me. Friendships and personal association are accordingly restricted. Contact: anahera@protonmail.com

Kategorier

Arkiv